Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Бизнесът разчита на плавен преход към редовен кабинет и заради еврофондовете

България е достигнала етап, в който политическите сътресения не влияят толкова драматично на икономиката, каза Камен Колев от БСК

 

Важно е служебното правителство успешно да направи прехода към редовното, така че да не се „вцепени“ администрацията и еврофинансирането да даде своя ефект през тази година. Това каза заместник-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е оптимист, че процесите няма да се забавят и не очаква блокиране на работата на администрацията.

България вече е достигнала етап, в който политическите сътресения не влияят толкова драматично на икономическия живот, въпреки че политическата несигурност продължава да бъде риск. Към момента новите избори се възприемат като нормален политически ход. Доста правителства се смениха, каза Колев.

Що се отнася до икономиката експертът посочи, че икономическият растеж е добър - над 3%. Трябва обаче да се подобри бизнес климатът с цел привличане на преки чуждестранни инвестиции, които по думите му са паднали с около 30% и са на минимум.

“ПЧИ, които са лакмусът на една икономика, имат лоша структура. Около половината инвестиции са просто дългове, които след време дъщерните компании в България ще върнат към компаниите майки в чужбина. Като структура не гарантират дългосрочна устойчивост на растежа”, посочи експертът.

Трябва да се подобряват административното обслужване и регулациите за бизнеса, подчерта още Колев.

Той напомни, че основен проблем остава акумулирането на изключително много средства за регулации, които държавата администрира. Това са приходи от такси, които са десет пъти по-големи, отколкото например в Словения, отчете експертът. По думите му трябва да се спазва принципът, че таксите върху административните услуги трябва да отговарят на разходите, които администрацията прави, а не да се генерира печалба, защото по този начин се оскъпяват услугите.

Заплатите в България ще растат. Предполагам, че тази година ще надхвърлят 1000 лева като средна заплата, посочи Камен Колев.