Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Какви монети ще отсече БНБ през 2021, 2022 и 2023 г.?

 

 

 

Управителният съвет на Българската народна банка прие „Програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти през 2021 г.”, както и предварителна програма за периода 2022 – 2023 г.

Програмата предвижда през следващите три години да се отсичат по четири нови монети. Ето и повече информация по темата:

2021 година

 
 

Централната банка възнамерява да пусне нови възпоменателни монети през три от тримесечията на следващата година. Още през март за всички колекционери ще е налична монета от 10 лв. „200 години от рождението на Г. С. Раковски“. Тя е от серията „Българска възраждане“, тежи 23.33 гр и е с диаметър от 38.61 мм.

Предварителните срокове за емитиране предвиждат нови две монети през второто тримесечие на 2021 г. През май ще можем да закупим сребърната монета „Нестинарство“ с номинал от 10 лв., а месец по-късно на касите на БНБ ще се предлага и монета „100 години Национална музикална академия“. Тя отново ще е с номинал от 10 лв. и с тегло от 23.33 гр.

През ноември ще се предложи поредна монета от серията „Средновековни български владетели“. Тя ще е от 10 лв. и ще изобразява хан Омуртаг. Монетата ще е от средно, но с нанесено частично позлатяване.

2022 година

Разнообразието през 2022 г. ще се изрази в това, че две от монетите ще са от сребро, а по една от мед и злато.

В началото на годината се предвижда пускането на „Два златни български лева“, а след това ще последват и сребърните монети „150 години от раждането на Гоце Делчев“, както и „Голям гмурец“.

Медната монета ще е от серията „Български творци“ и с нея ще се честват „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“.

2023 година

Нови две сребърни монети ще ни очакват през 2023 г. Те са посветени на „125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград“ и „Легендата за Орфей“.

Медната монета през тази година ще чества „200 години от рождението на Станислава Доспевки“, а поредната монета от серията „Средновековни български владетели“ ще е посветена на Цар Михаил III Шишман.

Тя ще е сребърна, но с нанесено частично позлатяване.