Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Синдикатите искат максималната пенсия от 1 октомври да стане 1600 лева

Максималната пенсия да стане поне 1600 лева от 1-ви октомври, вместо 1500 лева, както предвижда одобрената на първо четене от депутатите актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това предлагат представители на синдикатите и работодателите в становища по законопроекта.

В момента таванът на пенсиите е 1440 лева.

От БСК предлагат да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсиите на 1600 лева, което е ръст от близо 11 процента спрямо сегашният.

Целта е насърчаване на мотивацията, работещите да се осигуряват върху реалните си доходи.

От КНСБ искат максималната пенсия да стане 1630 лева като сумата се получава, ако към сегашния таван от 1440 лева се приложи същият процент на повишение, който е предвиден за минималната пенсия, а именно - 13,3%.

Синдикалистите приемат гласуваното от депутатите увеличение на всички пенсии чрез повишаване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто, но с уговорката, че трябва да се отчита действителният стаж, тоест ефективно отработените години, а не така нареченият „превърнат“ стаж.

При осигурителен стаж от различни категории труд, този от първа и втора категория се превръща по закон стаж от трета категория.