Окончателно: Минималната работна заплата става 1077 г. от 2025 г.

Окончателно: Минималната работна заплата става 1077 г. от 2025 г.

Служебното правителство реши минималната работна заплата да бъде увеличена от 933 лв. на 1077 лв. Това ще стане от 1 януари 2025 г.

Министерският съвет прие днес постановление за определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ). Размерът, определен от служебния кабинет, е 1077 лева, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Това е увеличение с 15,4% или със 144 лв. повече от минималната работна заплата за 2024 г., каза министърът. Той информира, че около 430 хил. души работят на минимална работна заплата в страната.

"Това е единственият вариант, който правителството има за увеличаване на работните заплати и на доходите на гражданите", поясни социалният министър, цитиран от БТА.

Иванов каза още, че минималната работна заплата трябва да покрива минималните разходи за издръжка на едно лице. Що се отнася до останалите работни заплати, работодателите са тези, които трябва да видят как да коригират заплащането на останалите си служители, посочи Иванов. Той увери, че всички структури на бюджетна издръжка ще имат финансови възможност да увеличат минималната заплата.

Социалните партньори в рамките на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигнаха съгласие за размера на минималната работна заплата за следващата година. Синдикатите подкрепиха проекта за минимална работна заплата от 1077 лв., но представителите на бизнеса не бяха съгласни с предложението.

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...