Бизнесът изпитва недостиг на над 260 хиляди нови служители

Бизнесът изпитва недостиг на над 260 хиляди нови служители

Анализът на Агенцията по заетостта на потребностите от работна сила в България през следващите 12 месеца показва сериозна нужда от работници и специалисти - бизнесът ще изисква близо 262 хиляди нови служители, което представлява около 9,3% от текущата заетост.

Макар този показател да отбелязва леко намаление от 2,6% спрямо предходната година, той остава значителен. Въпреки този спад, мащабът на търсенето продължава да е на високо ниво, особено в сектори като индустрията, търговията, транспорта и обществените услуги.  

Данните са резултат от проучването на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в периода май-юли, съвместно с областните комисии по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

Най-голямо търсене на нови кадри се отчита в индустрията, където ще са нужни над 68 хиляди работници и специалисти, а същевременно в сектора на търговията, транспорта и хотелиерството ще са необходими над 55 хиляди души. Значително е и търсенето в държавното управление, образованието и здравеопазването, където са необходими над 48 хиляди специалисти.

 

Специалисти със средно образование ще бъдат най-търсени, като българският бизнес има нужда от близо 153 хиляди такива работници. Въпреки това, наблюдава се спад от 5,3% спрямо предходната година. Най-търсените професии включват строители, шивачи, готвачи и счетоводители. Освен това, работодателите ще се нуждаят и от близо 59 хиляди специалисти с висше образование, като най-търсени ще са учители, медицински сестри и инженери.

Регионалният анализ показва, че в София-град се очаква най-голямо търсене на работници (18% от общата необходимост в страната), следвана от Варна и Пловдив. Интересен феномен се наблюдава в 17 области, където търсенето на работници превишава броя на регистрираните безработни. Най-големи несъответствия се откриват във Варна, София-град и Бургас, което сигнализира за нарастваща нужда от квалифицирани кадри в тези региони.

Въпреки значителното търсене, близо 67% от работодателите смятат, че ще срещнат затруднения при намирането на подходящи кадри, като основната причина е липсата на достатъчна квалификация сред кандидатите. Липсата на умения като самоконтрол, дисциплина и умения за работа в екип са сред най-големите пречки, според проучването.

Същевременно, бизнесът планира да компенсира недостига на умения чрез обучение на работното място, като 43% от работодателите предпочитат тази форма на развитие на персонала.

Основните предизвикателства пред бизнеса са липсата на квалифицирана работна сила и несъответствието между предлагането на кадри и нуждите на пазара. Регионалните дисбаланси, особено в големите градове като София и Варна, допълнително усложняват ситуацията.

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...