„Тренд“: 3200 лекари са жертва на физическа агресия по време на работа

„Тренд“: 3200 лекари са жертва на физическа агресия по време на работа

3200 български лекари са станали жертва по време на работа, сочат данни от национално представително социологическо проучване, проведено от агенция „Тренд“ по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС). То бе представено днес на национален форум „Насилието над лекари – причини и възможни решения“.

Само 31% от лекарите у нас не са се сблъсквали с физическа или вербална агресия по време на работа, сочат още данните от проучването. Според анализа на социолозите 60% от лекарите у нас са били свидетели на вербална агресия срещу колега, а 20% - на физическа агресия срещу колега. близо половината лекари у нас – 49%, са били жертва на вербална агресия, а 10% - на физическа.

Наблюдаваме слаба, но устойчива тенденция към увеличаване на досъдебните производства за насилие над медици – лекари, други медицински лица и персонал в лечебните заведения. За тригодишен период те са общо 39, съобщи прокурор Пенка Богданова от Върховната касационна прокуратура (ВКС). През 2021 г. те са били 10, през 2022 г. – 13, а през 2023 г. – 16, уточни тя.

За отминалия тригодишен период прокуратурата е внесла в съда общо 33 досъдебни производства срещу 37 лица за физическа или вербална агресия срещу медици. Общо наложените санкции са 35, от тях пет ефективни присъди за лишаване от свобода и 13 условни присъди, каза прокурор Богданова. Тя отбеляза още, че 24 от пострадалите медицински лица са мъже, а 19 са жени.

В дискусията по темата участват юристи, социолози, представители на медиите.

При откриването на форума служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева заяви, че Министерството на здравеопазването изцяло подкрепя усилията на БЛС по отношение намаляването на агресията срещу медици. Тя отбеляза, че подобряването на комуникацията между лекари и пациенти е много труден процес и в него трябва да има постоянство, тъй като лекарите се нуждаят от сигурност и спокойствие в работата си.

„Темата, която ни събира днес, е колкото важна, толкова и болезнена“, заяви д-р Кондева. В изказването си тя посочи, че допускането на дори само един случай на агресия срещу медицинско лице е срам както за системата, така и за обществото ни.

„Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като ръководител съм категорична, че не трябва да има нито един колега, нито един медицински специалист, нито един служител, който да ходи на работа със страх или с притеснение, че може да се превърне от спасител в жертва. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона“, заяви д-р Кондева.

 



 
КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТ
  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...