Снимка: Фейсбук Иван Тачев

Ентусиасти събраха 600 кг отпадъци от плаж Аркутино

Десетки се включиха в най-позитивната доброволческа акция за почистване на крайбрежието – „Чистата Коледа“. Кампанията се провежда за шеста поредна година на живописния плаж Аркутино.    

Тази година крайбрежието е по-замърсено заради бедствието, което сполетя района на Царево и Приморско. В празничния ден много хора с децата и домашните си любимци се включиха в акцията и успяха да съберат 78 чувала отпадъци, чието тегло възлиза общо на 580 килограма, отчетоха в края на кампанията организаторите от Леспластик и Акаша сърф.
Тази година целта на акцията е да обърне внимание върху ниската степен на рециклиране у нас.

„В тази кампания мотото е "За депозитна система и в България". Ще видим колко пластмасови бутилки сме събрали и ще ги калкулираме, за да пресметнем каква сума може да се вземе, ако тези бутилки бяха върнати. Депозитната система е много важна", уточни Илияна Стоилова, организатор на екокацията.

Акцията ще продължи до 6 януари. Организаторите призовават още доброволци да се включат, като почистят и други плажове по българското Черноморие, а Чистата Коледа да стане част от коледната програма на всяка община и между празничните концерти да има и ден за почистване сред природата.



 

 

  • Община Приморско съвместно с Български Червен Кръст-Бургас се включват в инициативата за безплатно...
  • С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст от морето в Приморск...