Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Откриха хилядолетно злато край Приморско

Уникално златно съкровище откриха археолозите при спасително проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр" край Приморско. На находката се натъкнали доц. д-р Петър Балабанов и директорът на Общинския исторически музей в Приморско Даниел Пантов.

Съкровището представлява комплект от украшения за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации.

Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата.

Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. То ще бъде представено утре в сградата на Историческия музей в Приморско.