Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Читалище „Лев Николаевич Толстой“ става на 90 години

Читалище „Лев Николаевич Толстой“ в Ясна поляна празнува своя 90- ти рожден ден. Събитието ще се състои на 9 декември от 18 часа в залата на културната институция.

Кметство Ясна поляна е подготвило интересна богата програма за честване годишнината на едно от най-посещаваните от туристи читалища на територията на община Приморско. В нея са включени изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Приморско“ и местната битова група от Ясна поляна. Предвидена е и презентация със знаменателни фотографии от историята на читалището, както и снимки на личности, допринесли за създаването и съхранението на българския бит и култура в този район. В знак на благодарност от читалищното настоятелство са подготвили почетни знаци, с които ще бъдат отличени хората, участвали дейно в развитието на читалището през годините. Пред присъстващите на тържеството ще бъде разказана и цялата му история.

Ето и малка част от летописа, който ще бъде представен:

„Годината е 1926, когато родолюбиви, ентусиазирани, жадни за знания младежи и девойки, жители на будното селце Алан Кайряк, водени от своя прогресивен учител Андрей Ненов от град Казанлък, ползващ се с много голям авторитет в селото, вземат решение да основат и узаконят читалище. Те са имали за цел читалището да повишава съзнанието на хората. Затова му дали и името: „ Съзнание”. Библиотеката най – напред се е намирала в канцеларията на директора на училището, която с разрастването на дейността става недостатъчна да побира, освен книги, шкаф , маса за преса, а и място за пиеси. Ръководството сериозно се загрижва да се намери друго място и това се оказва Дядо Марковият дюкян, който се е намирал в центъра на селото. През есента на 1959 г. пред множество народ председателят на съвета Георги Кисьов и председателят на читалището Иван Костов полагат основите на новия читалищен дом. Работата по него продължава 3-4 години. Тежките зимни условия и малкото работна ръка оказват несъмнено голяма трудност и мудност по строежа. Но в това голямо дело яснополянци не остават сами, те биват подкрепяни морално и материално от всички големи организации за онова време.

Подобно на поколението, основало читалището,  сегашното продължава да се грижи за неговия разцвет.  С еднаква жар и амбиция деца и възрастни вливат творческите си сили в голямото и велико читалищно дело. Преименувано в края на 60- те години, и досега читалището носи името на Лев Николаевич Толстой. В него се съхранява и музейна експозиция на великия руски писател.