С празничен водосвет и литийно шествие в Приморско спасяват Светия кръст

С празничен водосвет и литийно шествие в Приморско спасяват Светия кръст

С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст от морето в Приморско ще отбележат Богоявление. Празничният водосвет за здраве и благополучие ще бъде отслужен в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а преди това ще има празнична Света литургия, съобщиха от пресцентъра на община Приморско. 

След Богоявленския водосвет, в 11:00 часа, от храма ще тръгне литийното шествие, което ще продължи до пристанището в града. Там ще се състои ритуалът по хвърляне на Светия кръст в морето, допълват от общината. 

Задължително условие е желаещите да се включат в ритуала да имат навършени 16 години, както и да са православно кръстени християни. Записването за участие се извършва в самия ден, в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, уточниха от местната администрация. 

Миналата година Светия кръст в Приморско беше спасен от 23-годишния Кристиян Иванов, който стига пръв до светинята от общо 17 участници в надпреварата.

Част от смелчаците загряха още в първия ден на новата година. Тогава, по неписана традиция младежи от Приморско направиха своята първа баня в морето, с пожелания за здраве и сила.

„Със своя символичен акт, младежите показаха, че сме силна, калена и сплотена общност, и влизаме в 2024 година, готови да се справим с всяко предизвикателство“, коментира кметът на Приморско Иван Гайков.

  • Община Приморско съвместно с Български Червен Кръст-Бургас се включват в инициативата за безплатно...
  • С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст от морето в Приморск...