"ЛУКойл" е внесла 25 млн. лв по-малко компенсации в бюджета

"ЛУКойл" е внесла 25 млн. лв по-малко компенсации в бюджета

Руската компания „ЛУКойл Нефтохим“ е превела дължимите, според нея, средства за декември по линия на солидарната вноска. Дружеството е превело във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ 45 млн. лв., съобщиха за БНР от там. Става въпрос за разликата от 70% между средномесечната цена на европейския петрол сорт Брент и по-евтиния руски Уралс.

Според изчисленията на Министерството на икономиката и индустрията „ЛУКойл“ трябваше да внесе 70 млн лв. От икономическото министерство са коментирали за държавното радио, че предстои да се изяснява защо парите са по-малко от очакваните. От там посочват, че вноските по своята същност са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Подобно изпълнение обаче задължително минава през съдебно решение.

За невнесените в срок вноски Фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

„Лукойл“ внася за първи път, а вероятно и за последен, някакви средства по линия на т.нар. солидарна вноска. Между януари и ноември 2023 г. руската компания не внасяше, тъй като управляващите бяха оставили „вратичка“, записвайки в закона, че трябва задължително одобрение от Брюксел, за да действа извънредния данък. В последствие се оказа, че няма такова изискване, но никой не пое отговорност за пропуснатите ползи за държавния бюджет в размер на 660 млн. лв, според Министерството на икономиката.

На теория „Лукойл“ дължи вноска във Фонда за януари и февруари, които са последните месеци, когато може да внася руски петрол. Окачва се обаче, че рафинерията още през януари е спряла напълно, поне на документи, да внася руски петрол, като го е заменила с казахстански, иракски и тунизийски. Ако тази тенденция се запази и през февруари, тогава няма да дължи солидарна вноска.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...