„Лукойл“ дължи 27.5 млн. лв. „солидарна вноска“ за януари

„Лукойл“ дължи 27.5 млн. лв. „солидарна вноска“ за януари

Бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ трябва да преведе на бюджета още 27.5 млн. лв. като „солидарната вноска“ за месец януари. Това са изчисленията на Министерство на икономиката, което до 15-о число на всеки месец определя размера на извънредния данък върху "свръхпечалба", която рафинерията регистрира заради дерогацията за използване на руски петрол.

С извънредния данък се облагат нефтопродуктите, изведени от данъчните складове през януари, произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция „Митници“.

От началото на годината бургаската рафинерия не е внасяла петрол с произход Русия. Данните бяха официално изнесени в отговор на въпрос от министъра на икономиката Богдан Богданов преди дни. „Лукойл Нефтохим“ вече внася суров нефт от Ирак (Basrah Medium), казахстанските сортове CPC Blend Crude Oil и Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), както и Arabian Light от Саудитска Арабия и малки количества от Тунис (Хелм), информира economic.bg.

Последните количества руски нефт бяха вкарани в България през декември.

За декември Министерството на икономиката изчисли дължимата вноска на повече от 69 млн. лв. „Лукойл“ обаче използва свои сметки и преведе само 45 млн. лв. във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

На заседанието на икономическата комисия в сряда заместник-председателят на Надзорния съвет на рафинерията Александър Величков обоснова по-ниската внесена сума, стъпвайки на друг закон – този за Контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

По думите му разминаване в количествата, които са обект на облагане, няма. Той обясни разликите в изчисленията на МИ и на „Лукойл“ с "разминаване във взетите котировки".

Тоест и сега не е ясно дали 27-те милиона лева, дължими според МИ от „Лукойл“ за януари, ще бъдат внесени в пълен размер, или сметките отново ще се разминат. 

На заседанието стана ясно, че спорът между „Лукойл“ и държавата относно формулата на изчисление ще се реши в съда.

В крайна сметка именно с тези приходи държавата планира да изплати компенсациите за транспорт на потребителите заради скъпите горива. От думите на Богданов стана ясно, че парите ще бъдат насочени към 300 хил. социално слаби семейства с деца.

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...