Откриха два нови пътни надлеза по жп линията Пловдив-Бургас край Айтос

Откриха два нови пътни надлеза по жп линията Пловдив-Бургас край Айтос

„Днешният проект е в правилната посока. Железопътната линия Пловдив - Бургас е приоритет в националната железопътна система и с нейната модернизация ще допринесем за повишаване на качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. Освен това железопътната линия Пловдив - Бургас е ключова част от „основната“ трансевропейска транспортна мрежа и коридора Ориент/Източно Средиземноморие в Република България“, отбеляза Анес Монфре, началник на отдел България, Унгария, Словения, Главна дирекция Регионална и селищна политика в Европейската комисия в специално изпратен поздравителен адрес по повод откриването на двата нови пътни надлеза.

Церемонията се състоя до жп спирка с. Тополица. Събитието беше открито от инж. Емил Манчев – зам. ръководител на ЗПУИП „Пловдив – Бургас, Фаза 2“ в присъствието на кмета на община Айтос Васил Едрев, представители на изпълнителя, възложителя, консултанта и кмета на Тополица Юри Миляков.

Двата пътни надлеза са изградени на мястото на съществуващи прелези, с което значително се намаляват рисковете от инциденти при пресичането на железопътния и автомобилния транспорт.

С реализацията на дейностите по изграждане на двете съоръжения е постигната конкретната цел за гарантиране на безопасността на движение в местата на пресичане на различните видове инфраструктури. Като част от цялостната модернизация на железопътна линия Пловдив-Бургас, новоизградените пътни надлези са изпълнени в съответствие със стандартите на ЕС за постигане на ефективен и безопасен железопътен превоз, както и за минимизиране риска от възникване на инциденти и постигане на по-висока скорост на движение.

Изграждането на два нови пътни надлеза в междугарието Черноград – Айтос е част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“. Осъществен е с финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ) 2014-2020 г. от Кохезионния фонд на ЕС по Приоритетна ос 1: „Развитие на железопътната инфраструктура по „основната“ и „разширената“ Трансевропейска транспортна мрежа“.