Община Айтос е готова с проект за модернизация на уличното осветление

Община Айтос е готова с проект за модернизация на уличното осветление

На редовно заседание в края на март, кметът на община Айтос Васил Едрев ще иска съгласието на Общинския съвет, общината да кандидатства с проектно предложение „Въвеждане на енергефективни мерки чрез реконструкция, модернизация и интелигентно управление на уличното осветление в 17 населени места на територията на община Айтос“, по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, с финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост.
 
Основанието е заложената инвестиционна подкрепа за енергийна ефективност в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България и покана от януари 2024 г. за кандидатстване на общините по процедурата.
 
Целта е да се повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление и да се подобрят условията на живот на населението на общината. Най-важният очакван резултат е да бъдат намалени разходите на Общината за енергия и поддръжка на системите за външно изкуствено осветление.
 
Условието е проектните предложения за изпълнение на инвестицията, задължително да водят до не по-малко от 30 % спестяване на първична енергия за външно изкуствено осветление. Друго задължително условие е, за период от 5 години след приключване на проекта, Общината да извършва ежегодни вноски във Фонда за декарбонизация в размер на 10 % от действително получения размер на безвъзмездна помощ по проекта.
Минималната стойност на всяко проектно предложение не може да бъде по-малка от 100 000 лева и не може да надвишава 2 000 000 лева. По процедурата не се изисква съфинансиране от Община Айтос, съобщават от администрацията.
 
В докладна записка до Общинския съвет, кметът декларира готовността на Община Айтос да кандидатства с проектно предложение „Въвеждане на енерго ефективни мерки чрез реконструкция, модернизация и интелигентно управление на уличното осветление във всички 17 населени места на територията на община Айтос“ - гр. Айтос, с. Дрянковец, с. Зетьово, с. Карагеоргиево, с. Караново, с. Лясково, с. Малка поляна, с. Мъглен, с. Пещерско, с. Пирне, с. Поляново, с. Раклиново, с. Съдиево, с. Тополица, с. Черна могила, с. Черноград, с. Чукарка.
 
Съгласно изготвения Доклад за обследване за енергийна ефективност на системи за външно изкуствено осветление на община Айтос, след реализирането на проекта ще се постигне високо ниво на икономии, както от спестената електрическа енергия, така и от спестените директни разходи по поддръжката на системата. Освен до значителни икономии, реализирането на проекта ще доведе и до подобряване комфорта на обитаване и ще гарантира нормативните параметри на осветителната система на територията на община Айтос.
 
Индикативната стойност на проекта е 1 636 037 лв. с ДДС.