Община Айтос подготвя проект за разширяване на Зоопарка

Община Айтос подготвя проект за разширяване на Зоопарка

Община Айтос и ръководството на Зоопарк - Айтос подготвят проектно предложение за финансиране по Оперативна програма "Околна среда" 2021 - 2027 година. Средствата ще се използват за изграждането на нова административна сграда, обособяване на нови площи, които ще се обитават от мечките и изграждането на образователен центъра на мястото на сега съществуващата меча клетка. 

От общинската администрация в Айтос съобщиха, че предложението на кмета Васил Едрев да се кандидатства с проектно предложение "Техническа помощ за инвестиции в Зоопарк, гр. Айтос“ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по споменатата оперативна програма, вече е одобрено от общинските съветници. 

Проектът, с който Общината ще кандидатства, включва три основни подобекта, свързани с дейностите, които трябва да бъдат реализирани - консервацията на защитени и застрашени видове и образователна дейност. В тази връзка, първият подобект е изграждането на Образователен център. Другият подобект е новото местообитание на мечките, което ще бъде на площ от 4,5 декара в гората край зоологическата градина, съобщава БТА.

Сегашната меча клетка е морално остаряла и не отговаря на съвременните изисквания, аргументира предложението пред съветниците директорът на Зоопарк - Айтос Росица Златева. Тя посочи, че третият подобект е нова административна сграда в зоопарка, която ще включва, кухня, ветеринарен кабинет, склад и всичко необходимо, свързано с дейностите по отглеждане на животните.

Към момента проектът е на етап по изготвяне на техническата документация, която ще съпътства същинския проект, който е вече готов. С решение на Общински съвет - Айтос на кмета на общината е възложено извършването на необходимите действия във връзка с кандидатстване и реализиране на проекта при неговото евентуално одобрение, посочиха още от общинската администрация. 

В Зоопарка се отглеждат повече от 200 екзотични животни на площ от над 15 декара. За отглеждането им се грижат ветеринарен лекар и биолог. От четири години зоопаркът се управлява и поддържа от общинската администрация в Айтос.