Община Айтос стартира проект за устойчива градска мобилност

Община Айтос стартира проект за устойчива градска мобилност

Одобрен за финансиране е общински проект за разработване на Генерален план за организация на движението и закупуване на електробуси. Проектът за устойчива градска мобилност е първият, спечелен от Община Айтос за 2024 г., финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от общината.

“По проекта "Изпълнение на мерки за подобряване на устойчивата градска мобилност", Община Айтос е водещ партньор, община-партньор е Карнобат. Подписахме споразумение за партньорство и кандидатствахме с общо проектно предложение по процедура "Екологосъобразна мобилност", Компонент "Устойчив транспорт" от Плана за възстановяване и устойчивост“, уточни кметът на Айтос Васил Едрев.

Стойността на проекта, който ще изпълнява Община Айтос, е в размер на 2 043 197.66 лв.

По проекта ще бъдат закупени и доставени нулевоемисионни превозни средства - два електрически автобуса, ще бъдат изградени и две зарядни станции за превозните средства, които ще бъдат предоставени на общинската транспортна фирма "Айтос Автотранспорт" ЕООД. Въвеждането на новите електробуси и зарядни станции ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха и намаляване на шума и вибрациите.

„Много важна част от проекта са дейностите по разработването на Генерален план за организация на движението в община Айтос. Що се отнася до електробусите, целта е да се подобри надеждността, комфортът и времето за придвижване с обществения транспорт. Надявам се, във времето, това да доведе и до промяната на модела на придвижване и намаляване на пътуванията с лични автомобили“, допълни Едрев.