Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Денонощните аптеки пред изчезване

 

 

Денонощните аптеки постепенно изчезват в цяла България, дори в София. Причината – изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър-фармацевт, което се оказва твърде скъпо за много от собствениците. Една голяма верига аптеки, които са собственост на голям български производител, са затворили всички денонощни аптеки в София. Друга верига, зад която стоят руски капитали, също е затворила до една нощните си аптеки в София, пише в. „24 часа“. Много популярна верига пък е свила със седем обектите си, които работят по цяла нощ.

 

В градовете, където няма денонощна аптека, всички останали ще дават нощни дежурства по график през месеца, предвижда проектът за промени в закона за лекарствата и аптеките на здравното министерство. До края на седмицата проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Предложенията трябва да бъдат съгласувани с Българския фармацевтичен съюз. Законопроектът предвижда подобряване на достъпа на гражданите до аптечни услуги, включително и през нощта, твърдят от МЗ. За целта в населените места без денонощни аптеки – както е в между 11 и 17 от областните градове у нас, районните здравни инспекции (РЗИ) ще изготвят месечен график за нощните дежурства между наличните аптеки.

 

Точни данни за броя и разположението на аптеките у нас ще даде националната аптечна карта, която също се въвежда с промените в закона за аптеките. За аптечните вериги в заварено положение ще има изискване една от аптеките в дадена верига да дава нощни дежурства. За аптеките, които тепърва ще стават вериги, условието ще бъде 4-ата аптека да се открие като филиал в отдалечен район или населено място, където няма аптека. Въвежда се и практиката на мобилните аптеки за отдалечените краища на страната и труднодостъпните райони, каза още д-р Пенков. Мобилната аптека ще е фургон, който по обявен график ще идва в селището и ще осъществява търговия на дребно. В нея ще работи помощник-фармацевт, но под контрола на магистър-фармацевт, обясни зам. здравният министър.