Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

ЕП задължи авиокомпаниите да използват зелено гориво от 2025 г.

Европейският парламент подкрепи ключови правила за авиационното гориво, които определят правнообвързващи цели за замяна на керосина с не толкова замърсяващи енергийни източници, но разшири определението за „зелено“ гориво, предава Ройтерс.

Изискванията, които ако бъдат одобрени, ще са първи в света, първоначално бяха предложени от Европейската комисия миналата година, за да се намали въздействието върху климата от авиационния сектор, смятан за отговорен за до 3% от световните емисии.

Според одобрения текст доставчиците ще трябва да прибавят минимум 2% устойчиво авиационно гориво (SAF) към керосина си от 2025 г., като делът на първото ще нарасне до 85% през 2050 г., по-амбициозна цел от първоначалното предложение на Комисията за 63 на сто до 2050 г.

Според условията на първото предложение на Комисията SAF ще включва биогорива, получени от рециклирани отпадъци, и в по-малка степен синтетични горива, получени от водород, или е-горива, произведени от възобновяеми енергийни източници.

Но одобрената версия на правилата от Европейския парламент разширява първоначалното предложение на Комисията, като добавя рециклирани въглеродни горива, произведени от газ от отпадъци, и биогорива, произведени от животински мазнини и дестилати.