Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Държавата раздава 100 милиона лева до Коледа

Очакваме до края на годината да разплатим около 100 млн. лв. по ОП „Региони в растеж". Сумата се формира от средствата, предназначени за първа вноска към Фонда на фондовете и плащания по осите за техническа помощ и пътна инфраструктура. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова в Плевен на заседание на Комитета за наблюдение на програмата, пише Стандарт.

Страната ни няма притеснение за изпълнение на програмата по отношение на изискванията на ЕК за обем реализирани проекти и усвоени средства към края на 2018 г., каза Деница Николова.

 

„Размерът на сертифицираните разходи, които трябва да отчетем към ЕК до края на 2018 е 948 млн. лв., или 31,42% от бюджета на програмата, и нямаме притеснения, че стойността може да бъде постигната", уточни тя. 

 

Към днешна дата 76% от програмата и нейния ресурс от над 3 млрд. лв. са отворени за кандидатстване. На заседанието беше уточнено, че в началото на 2017 г. Министерството на здравеопазването ще има възможност да кандидатства за близо 164 млн. лв. по проекта за реформа в спешната помощ. С този ресурс ще бъдат обновени и преоборудвани 198 центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали в страната. Допълнително ще бъдат ремонтирани и модернизирани 34 спешни отделяния в държавите болници. Предвидено е и закупуване на нови линейки, като към европейските средства ще се добавят допълнителни от бюджета на здравното министерство, уточни още зам.-министърът.