Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Данък музика за всяка флашка

 

Въпреки усилията на „Музикаутор", развитието на авторските права в България е въпрос на държавна политика. Факт е, че нивата на събираните авторски възнаграждения в страната остават най-ниски в Европа, като по изчисления на сдружението те се равняват на средните за Африка. Това каза за "Стандарт" Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор". "Музикаутор" е сдружение, чиято основна дейност е управлението на авторските права на композитори, автори на литературни и музикални произведения. По инициатива на "Музикаутор" и с партньорството на "Филмаутор" на 6 и 7 април тази година в София се проведе Европейският комитет на CISAC. "Той изостри вниманието на българските политици към възнагражденията на авторите. Комитетът прие резолюция за компенсациите от продажбата на празни носители и записващи устройства, върху които се копират авторски произведения. Въпреки че такава норма е възприета в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), България е единствената страна-членка на Европейския съюз, в която тя никога не е работила и повече от две десетилетия българските и чужди автори са лишени от своето законно обезщетение", заяви Иван Димитров. Ако нормата в закона се прилага, при продажбата на всяка флашка или DVD трябва да се събират между 1% и 1,5% от цената в полза на носителите на авторски права.

 

Конференцията на Международната федерация на организациите за репрографски права (IFFRO), която се състоя на 26 май в НДК, също е посочила огромните дефицити в правоприлагането в България и е издала препоръка за ревизия на правната рамка. На форума директорът "Авторско право и сродните му права" в Министерство на културата Георги Дамянов e поел ангажимент за изготвяне на екшън план, който да набележи стъпки в тази посока, но засега такъв няма.

Иван Димитров посочи, че "Музикаутор" се противопоставя на несигурната среда и липсата на национални политики за интелектуалната собственост и действа проактивно, за да гарантира защитата на правоносителите и адаптацията към дигиталната епоха. Сдружението инвестира в технологии и иновации, като следва развитието на интернет и нуждите на своите клиентите, авторите и издателите, свързани с ползване, отчитане и миксиране на музика.

"Телевизионните и радио оператори в България имат свободата да избират музиката, която включват в програмите си. Съгласно ЗАПСП те са задължени да представят отчети на "Музикаутор" за използваните музикални произведения. Успоредно сдружението си партнира със световния лидер в мониторинга на музика ВМАТ. "Музикаутор" засича мониторинга с отчетите от медиите, за да се постигне максимална точност при разпределението на възнагражденията на авторите", обясни експертът.

Сдружението е внедрило редица онлайн системи – за собствениците на туристически и търговски обекти, за кабелните, сателитни и интернет оператори, както и за авторите, които могат да изчислят своето възнаграждение от използваната музика в даден концерт.

"Още преди две години „Музикаутор" взе решение да инвестира в изграждането на нов софтуер за разпределение в отговор на предизвикателствата на дигиталната среда. Програмата ще автоматизира около 90% от обработката на отчетите от ползвателите, но заедно с това ще предостави редица персонифицирани услуги за членовете на „Музикаутор". Очаква се софтуерът да влезе в експлоатация през април 2017 г.", каза Димитров.

 

standartnews.com