Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Превозвачи заплашиха да спрат междуградските автобуси от 28 септември

Междуградските превозвачи, членуващи в Конфедерацията на автобусните превозвачи, ще преустановят работата си от 28 септември, ако държавата не подпомогне бранша. Това заяви председателят на транспортната асоциация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Утре, 8 септември, работещи в туристическия и ресторантьорски бранш излизат на протест в центъра на столицата. Превозвачите - автобусни и товарни, както и автоинструктурите, също ще се включат в него, казаха представители на тези браншове на пресконференция в Българската телеграфна агенция. Причината за недоволството им - липсата на мерки за помощ на тези сектори от страна на държавата, които обаче попадат под ударите на ограниченията за ковид-кризата, които влизат от днес в сила.

"Автобусните превози работят на 5% марж на печалба. Този марж не го получаваме, не получаваме и обезщетения", каза Милтенова. "Докато в парламента тече детското шоу "Кой е по-по-най", ние ще фалираме. Факт е, че ние сме пред фалит, факт е инфлацията, факт е повишението на горивата. А цените на билетите остават непроменени", добави още тя.

Браншовите организации са обединени в един основен аргумент - при наличието на ваксина не следва да се въвеждат толкова рестриктивни мерки. Защото, смятат те, вече всичко се свежда до личния избор, а не до обществена отговорност.

При първия, втория и третия локдаун в таксиметровите шофьори са регистрирали 80% спад в работата си, отчете Красимир Цветков от таксиметровата асоциация. "100% от работещите в нашия бранш са самоосигуряващи се, затова не получихме никаква компенсация. От 28 септември обявяваме стачна готовност."

Международните превозвачи също ще се включат масово в протеста, закани се Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. Тъй като затварянето на граничните пунктове е забранено от закона, ТИР-овете ще блокират достъпите до тях. Това ще се случи на 28 септември, при условие, че исканията на недоволните бизнеси не бъдат удовлетворени.

Автобуси ще се включат в протеста, който се организира от заведенията утре.

Всички браншови организации ще внесат искането си в президентството с надеждата да им се обърне внимание. Някои от тях са поискали и среща в премиера Стефан Янев, но положителен отговор досега няма.