Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

На половината от българския бизнес е искан подкуп, показва изследване на БТПП

46% от фирмите у нас казват "да" на въпроса "Искан ли ви е подкуп при услуга от държавна или общинска структура". 48% казват "не". Това е част от изследване, направено от Българската търговско-промишлена палата, съобщи председателят й Цветан Симеонов пред Би Ти Ви.

Голям брой компании са отказали да участват в проучването. Но и малкото фирми, които отговарят, казват, че нямат желание да съобщават за корупция. Това е сигнал, че са разочаровани от последствията при подаването на такъв сигнал, обясни Симеонов.

Според 78% корупцията е сериозна пречка в бизнеса. Затова БТПП е създала раздел на сайта си за сигнали за корупция.

Никой не казва за какви суми става въпрос, тъй като и двете страни са заинтересовани да се запази тайна, защото подлежат на наказателно преследване. Изследването показва още, че корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската - 47%.

Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство - 59%, реформа в съдебната система и контрол от институците - 47%, законодателна дейност - 43% и гражданско общество. Корупцията е най-голяма при обществените поръчки - това е мнението на 46% от анкетираните. 21% са на мнение, че тя е най-голяма в съдената система.