Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Водещи икономисти обясниха какво ще се случи с бюджет 2017 и ще има ли пари за пенсии и заплати

Законът предвижда такъв случай, когато правителството подаде оставка, посочи Любомир Дацов и посочи 2 варианта

 

Оставката на правителството няма да доведе до сериозни проблеми с бюджета за следващата година. Около това мнение се обединиха икономисти и финансисти, съобщи БНР.  

При оставка на правителството има поне два варианта, смята Любомир Дацов. Първият е правителството да оттегли бюджета от парламента, както вече е имало подобен случай, и вторият - НС, ако то остане да работи, да приеме този бюджет, който ще бъде изпълняван от служебно правителство или новоизбран кабинет:

"Който и от двата варианта да се случи, няма чак толкова страшно, защото законът предвижда такъв случай - държавните институции не спират да работят, не спира плащането на пенсиите, просто няма допълнителни пари за нови политики", посочи той. 

Бюджетът за следващата година не се различава много от тазгодишния и затова, дори да не бъде приет следващия месец и половина, това не би трябвало да представлява проблем, според Руслан Стефанов.  "Много отдавна се чака да видим нещо по-значително от гледна точка на политики през бюджета, не едно почти автоматично повтаряне. Последните десетина години бюджетите се правят по един и същи начин, така че в това отношение не мисля, че ще има голяма драма", каза Стефанов.

Според Лъчезар Богданов няма смисъл при оставка на правителството парламентът да полага усилие да приема бюджет, който ще се изпълнява от следващ кабинет и друго НС. "Има възможност, съвсем законна, при промяна на политическата конструкция и воля на основните участници - дали това правителство или някакво друго - служебно, да похарчат доста повече до Коледа, всъщност отново да имаме бюджет с дефицит", заяви Богданов.