Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Над 8300 са нарушенията в търговски обекти и заведения в Бургаско до края на октомври

8387 са констатираните нарушения от общо 377 проверки за периода 1 януари - 31 октомври в област Бургас. Това каза на пресконференция Красимира Георгиева - началник отдел в местната Инспекция по труда. Около 2/3 от тези нарушения са във връзка с неправомерност в трудовите правоотношения - с прекратяването им или със заплащането.

 

От началото на годината до месец октомври са съставени 531 акта за установени административни нарушения. По-голямата част са свързани отново с трудовите правоотношения. 161 общо са актовете за липса на съставени сключени трудови договори, а 116 са тези за неизплатени трудови възнаграждения.

 

„За съжаление, продължава тенденцията за неизплащане на заплати“, заяви Красимира Георгиева.

 

Общо 3064 са нарушенията по отношение на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. През летния сезон традиционно усилията на Инспекцията по труда са били насочени към сферата на туризма.

 

„Констатираните нарушения там са много и проблемите се задълбочават. Те са свързани най-вече със осигуряването на работна ръка. Много трудно работодателите намират и качествени работници“, каза още Георгиева.

 

По нейните думи в момента сферата на строителството е с приоритет, тъй като след приключване на летния сезон се увеличава строителството в областта. Проверяват се и обектите, които се санират.

 

През есента се набляга и на проверки в селското стопанство във връзка с ежедневните договори, които се сключват с много нови работници, необходими за есенното прибиране на реколтата.

Източник: Topnovini.bg