Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Експерт призна какви всъщност са заплатите в страната

„Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец”, коментира в студиото на „Здравей, България” Явор Алексиев от Института за пазарни изследвания. 

Все по-голяма разлика в заплатите в страната като заплащането в София е в пъти над това от други области.  

 

"В София доходите са близо два пъти по-високи от тези в област Видин и тяхната структура е много по-благоприятна. Над 60% от доходите на домакинствата в София идват от работна заплата, а не от помощи и пенсии", уточни той. 

 

Той коментира и данните някои области в страната. „В Смолян има добро ниво на заетости много висока икономическа активност. Това обаче е областта с най-негативен механичен прираст т.е повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година”, обясни той. 

 

„Разград и Силистра до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана, там има голяма структурна безработица”, каза още той. 

 

„В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали. Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина”, добави той.